מה אפשר ללמוד באוניברסיטה? - מידע על מקצועות לימוד באוניברסיטה
בעולם קיים מגוון רחב מאד של מקצועות לימוד באוניברסיטה, החל ממקצועות בתחומי ההנדסה, הרפואה והכימיה דרך חינוך, פסיכולוגיה, סוציולוגיה ומקצועות ריאליים וטכנולוגיים כגון מתמטיקה, מחשבים ופיזיקה. מצד אחד, העושר של מקצועות הלימוד באוניברסיטה הוא נפלא - כל אחת ואחד יכולים למצוא את מסלול הלימוד המתאים ביותר עבורם מבין מבחר גדול ועתיר מסלולים. אך מן הצד השני, השפע עלול לבלבל ולגרום לנו להתחבט ולשאול מה אפשר ללמוד באוניברסיטה? כיצד ניתן למקד את כלל השפע ואפשרויות הלימוד לבחירה מדויקת?
בחירת מסלול אקדמי הוא תהליך אינדיבידואלי והוא משפיע לרוב לא רק לטווח הקצר כי אם על כל מסלול החיים. על פי בחירת מקצועות הלימוד באוניברסיטה נקבעים במידה רבה העתיד התעסוקתי, רמת ההכנסה, אפשרויות קידום ואיכות החיים, ולכן כדאי להקדיש זמן ומחשבה לשאלה מה אפשר ללמוד באוניברסיטה ולשקול בכובד ראש כל אפשרות.
אז מה אפשר ללמוד באוניברסיטה? – נשמח לספר לכם עוד על מקצועות לימוד באוניברסיטה - צרו עמנו קשר כעת דרך עמוד צור קשר, או חייגו: 03-5354079, 03-5318406, 03-5317956
כיצד בוחרים מקצועות לימוד באוניברסיטה?
אם אתם מתלבטים בין מספר מקצועות לימוד באוניברסיטה, יש כמה שאלות שאם תענו עליהן תוכלו בשיטת האלימינציה לצמצם את האפשרויות ולהתקדם כמה צעדים קדימה בדרך להחלטה.
- אילו מקצועות לימוד באוניברסיטה מעניינים אתכם וקרובים לליבכם? – קיימים מסלולי לימוד רבים, ואוניברסיטאות ממשיכות כל העת להשיק מסלולי לימוד חדשים בהתאם לדינמיות של שוק העבודה ומאפייני התקופה. מומלץ לבחור מסלולי לימוד שמדברים אליכם, שיש לכם תשוקה אליהם, שהם קרובים לליבכם, מעניינים ומסקרנים אתכם.
- מה הן המטרות שלכם? – כאשר מעיינים ברשימת מקצועות לימוד באוניברסיטה ומתחבטים מה אפשר ללמוד באוניברסיטה חשוב גם לדמיין היכן אתם רואים את עצמכם בעוד 5 שנים? בעוד 10 שנים?. יש מקצועות שההכנסה שלהם יותר גבוהה, יש תפקידים שהסיפוק האישי בהם גדול יותר, יש מקצועות שהביקוש אליהם גבוה יותר ויש תפקידים עם אופק קידומי נרחב יותר. חשוב, אם כן, לסמן לעצמנו מפת מטרות ויעדים בחיים, ולבחור מסלול אקדמי שייקח אותנו בדיוק למקום שאליו אנו שואפים להגיע בעתיד.
- לא יודעים עדיין מה אתם רוצים להיות כאשר תהיו גדולים? – גם אחרי צבא/שנת שירות או הטיול הגדול לא תמיד ברור לנו מה אנחנו רוצים להיות כאשר נהיה גדולים. זה טבעי וזה קורה לצעירים רבים (וגם למבוגרים). הם מבינים שתואר אקדמי הוא הכרחי אבל "לא סגורים" על המסלול. עבור אנשים כאלו יש כמה אפשרויות:
- פניה לייעוץ והכוונה מקצועיים – כמעט בכל אוניברסיטה ניתן למצוא מערך ייעוץ והכוונה עבור מועמדים שמתלבטים. מרכזים אלו מאוישים על ידי מיטב אנשי המקצוע, ביניהם פסיכולוגים ויועצים. הם עוזרים לנווט בין כלל מקצועות לימוד באוניברסיטה ומסייעים בבחירת מסלולי לימוד, בהתאם לנתונים ולמטרות של כל מועמד ומועמדת.
- לבחור מסלול תוך כדי תנועה – דרך פופולרית נוספת לבחור מסלול אקדמי מבין מבחר גדול של מקצועות לימוד באוניברסיטה היא על ידי בחירה בתואר רב-תחומי הכולל "טעימה" ממספר רב של תחומי-דעת ומקצועות, התנסות ולאחריה קבלת החלטה על מסלול אקדמי ממוקד. עבור אחרים, חוויית הלימודים במכינות הקדם אקדמיות מבהירה בצורה ברורה וחדה יותר מה המסלול המתאים ביותר עבורם.
- כיצד מממנים את התואר? – לצד השאלה החשובה מה אפשר ללמוד באוניברסיטה נדרש לענות גם על שאלת המימון של הלימודים האקדמיים. נכון להיום יש כמה אפשרויות מימון:
- חסכונות
- עזרה מההורים או מהמשפחה
- עבודה תוך כדי לימודים
- הלוואות בנקאיות
- מלגות: יש כיום מלגות מטעם אוניברסיטאות, מלגות מטעם רשויות מקומיות, יש מלגות לאוכלוסיות מיוחדות (לוחמים בצבא, יוצאי אתיופיה, תושבי פריפריה, מלגות מצטיינים), יש מלגות לימודים, יש מלגות קיום (עזרה בשכר דירה, למשל) ועוד. במידה ואין אפשרויות מימון או שאפשרויות המימון אינן מספיקות מומלץ מאוד לבחון אפשרויות אלו כדי שהעדר כסף לא יעמוד ביניכם לבין העתיד שלכם.
- מה הם תנאי הקבלה? – לכל פקולטה באוניברסיטה יש את תנאי הקבלה הייחודיים לה והם כוללים בין השאר שכלול של ציוני הבגרות, רמת אנגלית, ציון במבחן הפסיכומטרי ועוד. חשוב לציין כי גם אם ציוני הבגרות, רמת האנגלית או ציון הפסיכומטרי אינם עומדים בדרישות הסף, תמיד ניתן להצטרף למכינה קדם אקדמית, באמצעותה ניתן לשפר ציונים ולהגדיל את הסיכוי להתקבל למסלול האקדמי המועדף באוניברסיטה. כמו כן, למעוניינים להתקבל ללימודי תואר ראשון קיימות תוכניות מיוחדות לבני 30 פלוס, דוגמת תוכנית 30+ (מכינה 30+). התוכנית מיועדת באופן מיוחד לבני שלושים ומעלה, בעלי 12 שנות לימוד, ללא תעודת בגרות או שממוצע ציוני הבגרות שלהם אינו מספיק.
דוגמאות - מה אפשר ללמוד באוניברסיטה אחרי שמסיימים
מכינה קדם אקדמית
כאמור, מי שזקוק להשלמת לימודים בטרם יירשם ללימודי תואר, יכול ללמוד במכינה. אילו מקצועות לימוד באוניברסיטה ניתן ללמוד אחרי שמסיימים מכינה? – להלן דוגמאות מאוניברסיטת בר אילן:
- מכינה ייעודית למדעים מדויקים והנדסה – מכינה קדם אקדמית זו נועדה לשפר את סיכויי הקבלה לפקולטות למדעים מדויקים והנדסה באוניברסיטת בר-אילן (הנדסה, מדעים מדויקים ומדעי המוח) ובאוניברסיטת תל-אביב (הנדסה, מדעים מדויקים ובית הספר לרפואה ורפואת שיניים).
- מכינה ייעודית למדעי החברה והרוח – מכינה קדם אקדמית זו נועדה לשפר את סיכויי הקבלה ללימודים בפקולטות במדעי החברה והרוח באוניברסיטת בר-אילן (משפטים, יהדות ומדעי החברה והרוח, למעט דימות רפואי, אשר הקבלה אליו היא ממסלול המכינה למדעי הטבע) ובאוניברסיטת תל-אביב (מדעי החברה, משפטים, ביה"ס לחינוך, הפקולטה לאמנויות, ניהול, ביה"ס לעבודה סוציאלית ולחוג לסיעוד שבפקולטה לרפואה (אחות אקדמאית).
- מכינה ייעודית למדעי החיים והטבע – מכינה זו נועדה לשפר את סיכויי הקבלה לפקולטות במדעי החיים והטבע באוניברסיטת בר-אילן (אופטומטריה, המגמה למדעי החיים, המגמה לביוטכנולוגיה, המגמה לביולוגיה חישובית – ביו אינפורמטיקה) ובאוניברסיטת תל-אביב (מדעי החיים, ביה"ס למקצועות הבריאות-פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, הפרעות בתקשורת, סיעוד) וכן התוכנית ללימודי דימות (רנטגן) בבר-אילן.
- מכינה מרוכזת בפיזיקה ומתמטיקה - מכינה קדם אקדמית זו נועדה לשפר את סיכויי הקבלה לפקולטות למתמטיקה ולפיזיקה באוניברסיטת בר-אילן.
הרפרטואר הרחב של מקצועות לימוד באוניברסיטה מאפשר לכל אחד ואחת למצוא את המסלול האקדמי האופטימלי עבורם והתואר האקדמי עצמו מספק כרטיס כניסה לקריירה מספקת ומתגמלת וכן כאמצעי להעלאת רמת החיים.
צוות היועצים של המדור למכינה קדם אקדמית עומד לרשותכם בכל שאלה וישמח ללוות אתכם בתהליך.
אז מה אפשר ללמוד באוניברסיטה? – נשמח לספר לכם עוד על מקצועות לימוד באוניברסיטה - צרו עמנו קשר כעת דרך עמוד צור קשר, או חייגו: 03-5354079, 03-5318406, 03-5317956